Menopauze

Bewust worden van een zware onderschatting

Oh God! Wat sta ik heeeeeet!!!!

Wat gebeurt er met je lichaam?

De daling van oestrogeen: Oestrogeen speelt een rol bij de regulering van de lichaamstemperatuur. Tijdens de menopauze neemt de productie van oestrogeen af, waardoor we geen serotoninen meer aanmaken die onze temperatuur reguleert.

De hypothalamus: De hypothalamus is een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulering van de lichaamstemperatuur. Tijdens de menopauze kan de hypothalamus minder gevoelig worden voor veranderingen in de lichaamstemperatuur, wat kan leiden tot opvliegers.

De hormonen cortisol en adrenaline: Cortisol en adrenaline zijn stresshormonen. Zij krijgen een signaal van onze hersenen om de bloedtoevoer naar de huid regelen, wat kan leiden tot opvliegers.

Zoals je ondertussen al weet (afin, als de brainfog is opgeklaard tenminste) is het oestrogeen niet meer aanwezig. In dit verhaal maakt dat het ons aminozuur serotonine ook niet meer uit onze eiwitten wordt gemaakt.
Serotonine zorgt in dit verhaal voor de regeling in je hersenen die een signaal geven aan je bijnieren om de hormonen Cortisol en adrenaline aan te maken. Deze zorgen voor verwijding van je aders met als gevolg dat jij er als een stoomtrein bij staat te wapperen.

Dus, onthoud, opvliegers zijn eigenlijk een soort interne grap tussen je lichaam en je hersenen, waarbij je gezicht roder wordt dan een tomaat in een hotdogwedstrijd. En laten we eerlijk zijn, zelfs als je inwendige kachel op hol slaat, ben jij nog steeds de coolste kat in de buurt! 🔥😅


Het VUmc in Nederland is deze piste volop aan het onderzoeken om ons hopelijk in de toekomst verder te kunnen ondersteunen.
Hierover zijn enkele artikels geschreven in het International journal of Women's health. (voor als je echt een ongelooflijk helder moment hebt en vooral heel veel moed om er aan te beginnen)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714664/

Om het wat eenvoudiger te maken heb ik hieronder een illustratie gemaakt om het wat duidelijker te maken.
Korte uitleg:
We eten onze eiwitten en ons Oestrogeen haalt daar o.a. Serotoninen uit. Deze geven een signaal naar onze bijnieren die op hun beurt de hormonen Cortisol en adrenaline aanmaken. Die hormonen zorgen voor onze bloedtoevoer naar de huid door onze aders te verwijden of te vernauwen.
In de tekening eronder zie je dus dat door het gebrek van oestrogeen geen serotoninen worden aangemaakt met als gevolg dat onze hersenen geen deftig signaal meer kunnen geven aan onze bijnieren die dan maar wat aanmodderen.
Gevolg: Zweeeeeteeeee!!!!!

Maar wat kunnen we er nu aan doen?

Eerst en vooral bespreek dit met je huisarts en of je gyneacoloog.
Leg uit wat er met je aan de hand is op basis van wat je nu wijzer bent geworden met deze site. 
Vraag wat meer uitleg over volgende mogelijkheden van behandeling zodat jij een bewuste, weloverwogen keuze kan maken.

Lifestyle-veranderingen
  • Eet gezond en beweeg regelmatig. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om je gewicht op peil te houden, wat de ernst van opvliegers kan verminderen.
  • Vermijd alcohol en cafeïne. Alcohol en cafeïne kunnen opvliegers verergeren.
  • Kleed je in losse, comfortabele kleding. Dit helpt om je lichaamstemperatuur stabiel te houden.
  • Krijg voldoende slaap. Slaapgebrek kan de ernst van opvliegers verergeren. (ik weet het, gemakkelijker gezegd dan gedaan he)
  • Leren omgaan met stress. Stress kan opvliegers verergeren. Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan, zoals yoga, meditatie of mindfulness.

Medicijnen
In sommige gevallen kunnen medicijnen helpen om opvliegers te verminderen. Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar, waaronder:
  • Hormonale therapie: Hormonale therapie kan de oestrogeenspiegels verhogen, wat de ernst van opvliegers kan verminderen.
  • Niet-hormonale therapie: Niet-hormonale therapie kan opvliegers verminderen zonder de oestrogeenspiegels te verhogen. Enkele voorbeelden van niet-hormonale therapieën zijn:
    • Gabapentine: Gabapentine is een medicijn dat wordt gebruikt om epilepsie en zenuwpijn te behandelen. Het kan ook helpen om opvliegers te verminderen.
  • Bisfosfonaten: Bisfosfonaten zijn medicijnen die worden gebruikt om osteoporose te behandelen. Ze kunnen ook helpen om opvliegers te verminderen.Yoga en meditatie: Yoga en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen, wat de ernst van opvliegers kan verergeren.
  • Klonidine: Clonidine is een medicijn dat wordt gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Het kan ook helpen om opvliegers te verminderen.
Alternatieve behandelingen
Er zijn ook een aantal alternatieve behandelingen die kunnen helpen om opvliegers te verminderen, zoals:
  • Vitamine E: Vitamine E is een antioxidant die kan helpen om de ernst van opvliegers te verminderen.
  • Kruidengeneeskunde: Er zijn verschillende kruiden die kunnen helpen om opvliegers te verminderen, zoals valeriaan, kamille en passiebloem.
  • Yoga en meditatie: Yoga en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen, wat de ernst van opvliegers kan verergeren.
  • Een goed adres voor voordelige ventilators