Vermoeidheid

Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom van de menopauze. Het kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn en kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Als je tijdens je werk naar je bed hunkert, is dat bezwaarlijk productief te noemen natuurlijk.

De wetenschappelijke ondervindingen en oorzaken van het verband tussen vermoeidheid en de menopauze zijn nog niet volledig begrepen. Er zijn echter een aantal mogelijke verklaringen:

Hormonale veranderingen: De belangrijkste oorzaken van vermoeidheid tijdens de menopauze zijn hormonale veranderingen. De afname van oestrogeen en progesteron kan leiden tot een verminderde energieproductie en een verhoogde gevoeligheid voor vermoeidheid.

Slaapproblemen: Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend symptoom van de menopauze. De hormonale veranderingen kunnen leiden tot slaapproblemen, zoals slaapeloosheid, nachtelijk zweten en opvliegers. Slaapgebrek kan op zijn beurt leiden tot vermoeidheid.

Andere factoren: Andere factoren die vermoeidheid tijdens de menopauze kunnen verergeren, zijn onder meer:
Stress
Depressie
Anemie
Schildklierproblemen
Hart- en vaatziekten
Chronische ziekten
Er zijn een aantal dingen die vrouwen kunnen doen om vermoeidheid tijdens de menopauze te verminderen, zoals:

Genoeg slaap krijgen: De meeste volwassenen hebben 7-8 uur slaap per nacht nodig.
Een gezond dieet volgen: Een gezond dieet kan helpen om de energie te behouden.
Regelmatig bewegen: Regelmatig bewegen kan helpen om de energie te verhogen en de slaapkwaliteit te verbeteren.
Stress verminderen: Stress kan vermoeidheid verergeren. Er zijn een aantal manieren om stress te verminderen, zoals yoga, meditatie en ontspanningstechnieken.
Als vermoeidheid een groot probleem is, kan het raadplegen van een arts een goed idee zijn. De arts kan helpen om de oorzaak van de vermoeidheid te achterhalen en de juiste behandeling te vinden. Maar vraag vooral om bij de mogelijke oorzaken ook de overgang in het oog te houden.

Naar schatiing zijn er ongeveer 90.000 vrouwen van onze leeftijd die hier de stempel CVS (Chronische Vermoeidheid Syndroom) op het hoofd krijgen, met al de gevolgen van dien. Dan wordt de oorzaak niet aangepakt en staat je leven mentaal helemaal ondersteboven. (en het is nu al zo erg)
Ik beweer zeker niet dat het altijd de menopauze is, maar ik vermoed dat het stellen van een verkeerde diagnose hier vatbaar kan zijn, gezien een aantal gelijklopende symptomen.
Dus heeeeel goed informeren is hier echt de boodschap!!!