Symptomen Opvliegers

Oh God! Wat sta ik heeeeeet!!!!
De symptomen van een opvlieger zijn:

Een plotselinge toename van de lichaamstemperatuur
Een warm gevoel in het gezicht, de borst, de nek en de schouders

Zweten
Rode wangen
Hartkloppingen
Duizeligheid
Hoofdpijn

Een opvlieger kan enkele seconden tot wel enkele minuten duren. Als de opvlieger voorbij is, kun je je moe of uitgeput voelen.
En natuurlijk in de loop van de nacht ook nog een paar vapeurs en het wapperen begint opnieuw. 
Mijn lieftallige echtgenoot was daar precies niet zo dolletjes op.

Oorzaak opvliegers

Wat gebeurt er met je lichaam?

De daling van oestrogeen: Oestrogeen speelt een rol bij de regulering van de lichaamstemperatuur. Tijdens de menopauze neemt de productie van oestrogeen af, waardoor we geen serotoninen meer aanmaken die onze temperatuur reguleert.

De hypothalamus: De hypothalamus is een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulering van de lichaamstemperatuur. Tijdens de menopauze kan de hypothalamus minder gevoelig worden voor veranderingen in de lichaamstemperatuur, wat kan leiden tot opvliegers.

De hormonen cortisol en adrenaline: Cortisol en adrenaline zijn stresshormonen. Zij krijgen een signaal van onze hersenen om de bloedtoevoer naar de huid regelen, wat kan leiden tot opvliegers.

Zoals je ondertussen al weet (afin, als de brainfog is opgeklaard tenminste) is het oestrogeen niet meer aanwezig. 
In dit verhaal maakt dat het ons aminozuur serotonine ook niet meer uit onze eiwitten wordt gemaakt.
Serotonine zorgt in dit verhaal voor de regeling in je hersenen die een signaal geven aan je bijnieren om de hormonen Cortisol en adrenaline aan te maken. Deze zorgen voor verwijding van je aders met als gevolg dat jij er als een stoomtrein bij staat te wapperen.

Dus, onthoud, opvliegers zijn eigenlijk een soort interne grap tussen je lichaam en je hersenen, waarbij je gezicht roder wordt dan een tomaat in een hotdogwedstrijd. En laten we eerlijk zijn, zelfs als je inwendige kachel op hol slaat, ben jij nog steeds de coolste kat in de buurt! 🔥😅


Het VUmc in Nederland is deze piste volop aan het onderzoeken om ons hopelijk in de toekomst verder te kunnen ondersteunen.
Hierover zijn enkele artikels geschreven in het International journal of Women's health. (voor als je echt een ongelooflijk helder moment hebt en vooral heel veel moed om er aan te beginnen)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714664/

Om het wat eenvoudiger te maken heb ik hieronder een illustratie gemaakt om het wat duidelijker te maken.
Korte uitleg:
We eten onze eiwitten en ons Oestrogeen haalt daar o.a. Serotoninen uit. Deze geven een signaal naar onze bijnieren die op hun beurt de hormonen Cortisol en adrenaline aanmaken. Die hormonen zorgen voor onze bloedtoevoer naar de huid door onze aders te verwijden of te vernauwen.
In de tekening eronder zie je dus dat door het gebrek van oestrogeen geen serotoninen worden aangemaakt met als gevolg dat onze hersenen geen deftig signaal meer kunnen geven aan onze bijnieren die dan maar wat aanmodderen.
Gevolg: Zweeeeeteeeee!!!!!

Mogelijke Oplossingen voor opvliegers

Medicijnen en supplementen
Hiermee zal je het snelste geholpen zijn, maar bespreek dit goed met je arts en gynecoloog.
Alternatieven 
Ben je geen fan van medicijnen, dan kan je nog steeds deze alternatieven proberen. 
  • Eet gezond en beweeg regelmatig. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om je gewicht op peil te houden, wat de ernst van opvliegers kan verminderen.
  • Vermijd alcohol en cafeïne. Alcohol en cafeïne kunnen opvliegers verergeren.
  • Kleed je in losse, comfortabele kleding. Dit helpt om je lichaamstemperatuur stabiel te houden.
  • Krijg voldoende slaap. Slaapgebrek kan de ernst van opvliegers verergeren. (ik weet het, gemakkelijker gezegd dan gedaan he)
  • Leren omgaan met stress. Stress kan opvliegers verergeren. Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan, zoals yoga, meditatie of mindfulness.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.