Symptomen van Opvliegers

Oh God! Wat sta ik heeeeeet!!!! 
De symptomen van opvliegers zijn: 

Een plotselinge toename van de lichaamstemperatuur 
Een warm gevoel in het gezicht, de borst, de nek en de schouders Zweten Rode wangen 
Hartkloppingen 
Duizeligheid 
Hoofdpijn 

Een opvlieger kan enkele seconden tot wel enkele minuten duren. 
Als de opvlieger voorbij is, kun je je moe of uitgeput voelen. 
En natuurlijk in de loop van de nacht ook nog een paar vapeurs en het wapperen begint opnieuw. 
Mijn lieftallige echtgenoot was daar precies niet zo dolletjes op.

Oorzaken Opvliegers

Wat gebeurt er met je lichaam?

De daling van oestrogeen speelt een rol bij de regulering van de lichaamstemperatuur. Tijdens de menopauze neemt de productie van oestrogeen af, waardoor we geen serotoninen meer aanmaken die onze temperatuur reguleert. 

De hypothalamus is een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulering van de lichaamstemperatuur. Tijdens de menopauze kan de hypothalamus minder gevoelig worden voor veranderingen in de lichaamstemperatuur, wat kan leiden tot opvliegers. 

De hormonen cortisol en adrenaline zijn stresshormonen. Zij krijgen een signaal van onze hersenen om de bloedtoevoer naar de huid regelen, wat kan leiden tot opvliegers. Zoals je ondertussen al weet (afin, als de brainfog is opgeklaard tenminste) is het oestrogeen niet meer aanwezig. In dit verhaal maakt dat het ons aminozuur serotonine ook niet meer uit onze eiwitten wordt gemaakt. Serotonine zorgt in dit verhaal voor de regeling in je hersenen die een signaal geven aan je bijnieren om de hormonen Cortisol en adrenaline aan te maken. 
Deze zorgen voor verwijding van je aders met als gevolg dat jij er als een stoomtrein bij staat te wapperen. 
Dus, onthoud, opvliegers zijn eigenlijk een soort interne grap tussen je lichaam en je hersenen, waarbij je gezicht roder wordt dan een tomaat in een hotdogwedstrijd. En laten we eerlijk zijn, zelfs als je inwendige kachel op hol slaat, ben jij nog steeds de coolste kat in de buurt! 🔥😅 

Het VUmc in Nederland is deze piste volop aan het onderzoeken om ons hopelijk in de toekomst verder te kunnen ondersteunen. Hierover zijn enkele artikels geschreven in het International journal of Women’s health. (voor als je echt een ongelooflijk helder moment hebt en vooral heel veel moed om er aan te beginnen) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714664/ 
Om het wat eenvoudiger te maken heb ik hieronder een illustratie gemaakt om het wat duidelijker te maken
Korte uitleg: We eten onze eiwitten en ons Oestrogeen haalt daar o.a. Serotoninen uit. Deze geven een signaal naar onze bijnieren die op hun beurt de hormonen Cortisol en adrenaline aanmaken. Die hormonen zorgen voor onze bloedtoevoer naar de huid door onze aders te verwijden of te vernauwen. In de tekening eronder zie je dus dat door het gebrek van oestrogeen geen serotoninen worden aangemaakt met als gevolg dat onze hersenen geen deftig signaal meer kunnen geven aan onze bijnieren die dan maar wat aanmodderen. Gevolg: Zweeeeeteeeee!!!!!

Mogelijke Oplossingen voor opvliegers

Medicijnen en supplementen Hiermee zal je het snelste geholpen zijn, maar bespreek dit goed met je arts en gynecoloog.
 • Hormonale Substitutie Therapie: HST kan de oestrogeenspiegels verhogen, wat de ernst van opvliegers kan verminderen.
 • Supplementen kunnen opvliegers verminderen zonder de oestrogeenspiegels te verhogen. Enkele voorbeelden van niet-hormo.
Alternatieven Ben je geen fan van medicijnen, dan kan je nog steeds deze alternatieven proberen.
 • Vitamine E: Vitamine E is een antioxidant die kan helpen om de ernst van opvliegers te verminderen.
 • Kruidengeneeskunde: Er zijn verschillende kruiden die kunnen helpen om opvliegers te verminderen, zoals valeriaan, kamille en passiebloem.
 • Yoga en meditatie: Yoga en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen, wat de ernst van opvliegers kan verergeren.
 • Een goed adres voor voordelige ventilators
 • Eet gezond en beweeg regelmatig. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om je gewicht op peil te houden, wat de ernst van opvliegers kan verminderen.
 • Vermijd alcohol en cafeïne. Alcohol en cafeïne kunnen opvliegers verergeren.
 • Kleed je in losse, comfortabele kleding. Dit helpt om je lichaamstemperatuur stabiel te houden.
 • Krijg voldoende slaap. Slaapgebrek kan de ernst van opvliegers verergeren. (ik weet het, gemakkelijker gezegd dan gedaan he)
 • Leren omgaan met stress. Stress kan opvliegers verergeren. Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan, zoals yoga, meditatie of mindfulness.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *