Geheugen en cognitiviteit

Symptomen

We ondervinden het allemaal nu. Termen als geheugenstoornis, concentratiestoornis, brainfog, Zo gek als een achterdeur krijgen plotseling een verdomst herkenbare betekenis.
In het dagelijkse leven is dit al knap lastig als je in de winkel verweest door de rayons slentert, verwoed denkend wat je in godsnaam kwam halen.
Laat staan op het werk, als je teamleden op je zitten te wachten in de vergaderzaal terwijl jij  probeert een connectie te maken met een videocall.

Het wordt ook steeds lastiger om je ten volle te concentreren op je verslag of dat contract dat je dringend moet nakijken.
Om te ontspannen probeer je dat leuke nieuw gerecht uit je kookboek, maar al gauw gaat je rookalarm af omdat je de tijd van het garen hebt gewisseld met de tijd van je oven.

Tot zelfs de meest parate kennis kan plotseling volledig in de mist opgegaan zijn.
Het hoeft niet gezegd worden, hierdoor word je enorm onzeker en je stressniveau vliegt uit je hersenpan, wat dan weer zo vermoeiend is.

Als deze symptomen niet tijdig worden opgemerkt, beland je zonder twijfel los in een Burnout of depressie.
Want die diagnose wordt al snel door een huisarts vastgesteld al hij de link naar de overgang niet legt.
Gevolg is dat je lang thuis zit met de angst of het ooit nog wel goed komt met je.
Je hebt het gevoel dat je de weg kwijt bent, de controle over je leven kwijt bent en dat je je gedachten niet meer kunt ordenen.
Dat maakt je heel verwarrend en angstig.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat al heel wat vrouwen hierdoor hun carrière hebben moeten opgeven.

Maar... Het komt goed!
Nu kom je te weten wat de oorzaak is van je tijdelijk prettig gestoorde fase en kan je het gezond verstand weer gebruiken.

Ik dacht dat ik een burnout had maar ik zat in de overgang  In dit artikel wordt vooral de misvatting en onderschatting aangekaard. 

Oorzaak

Ook hier ligt de oorzaak aan verschillende factoren
Het is belangrijk om te opmerken dat niet alle vrouwen dezelfde veranderingen ervaren tijdens de menopauze. Sommige vrouwen merken geen of weinig effect op hun geheugen en cognitief vermogen.

Er zijn een aantal dingen die we kunnen doen om de negatieve gevolgen van de menopauze op het geheugen en cognitief vermogen te verminderen, zoals:

Mogelijke Oplossingen

Medicijnen en supplementen
Oestrogeenvervangende therapie: OVT kan de negatieve gevolgen van de menopauze op het geheugen en cognitief vermogen verminderen, maar er zijn ook risico's verbonden aan OVT. 
Het is belangrijk om de mogelijke risico's en voordelen van OVT met uw arts te bespreken voordat u hiermee begint.
Hiermee zal je het snelste geholpen zijn, maar bespreek dit steeds goed met je arts en/of gynecoloog.
Alternatieven 
Ben je geen fan van medicijnen, dan kan je nog steeds deze alternatieven proberen. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *