Gemoedstoestand

Symptomen

Tja, We kennen het waarschijnlijk allemaal wel he.
We voelen ons wat minder en hebben eerder zin om terug in ons bed te gaan flapperen dan ons naar het werk te begeven en daar in stilte te lijden onder de opvliegers en de airco die nooit goed staat.

Je hebt opnieuw slecht geslapen, je baas heeft een opmerking gemaakt, die je nu plots heel persoonlijk neemt en je collega's kijken raar op als je voor de 15de keer naar het toilet gaat om je terug wat op te frissen.
De onzekerheid slaat toe en als je in de spiegel kijkt, wordt je helemaal depri.

En dan kom je thuis. 
Enerzijds geniet je van de rust omdat je kinderen ondertussen je nest hebben verlaten en anderzijds voel je je plots wat verloren of zo?

Je partner heeft ook een drukke werkdag achter de rug en ploft als een zak aardappelen in de zetel, terwijl jij nog boodschappen moet doen en aan het eten moet beginnen.

En dan begint het wat te rommelen
Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen prikkelbaarder kunnen worden tijdens de menopauze:

Slaapstoornissen: Veel vrouwen ervaren slaapproblemen tijdens de menopauze, zoals nachtelijk zweten en opvliegers. Een gebrek aan slaap kan prikkelbaarheid verergeren en de emoties beïnvloeden.

Fysieke klachten: De menopauze kan gepaard gaan met fysieke symptomen zoals opvliegers, gewichtstoename en vermoeidheid, wat de algehele welzijn en gemoedstoestand kan beïnvloeden.

Veranderingen in zelfbeeld en zelfvertrouwen: Sommige vrouwen kunnen zich onzeker of minder aantrekkelijk voelen tijdens de menopauze, wat hun emotionele welzijn kan beïnvloeden en bijdragen aan prikkelbaarheid.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle vrouwen prikkelbaar worden tijdens de menopauze, en de mate van prikkelbaarheid kan sterk variëren van persoon tot persoon. 
Veel vrouwen ervaren deze symptomen als tijdelijk en vinden manieren om ermee om te gaan, zoals het zoeken naar sociale steun, het aanpassen van hun levensstijl en soms het gebruik van hormoontherapie onder medisch toezicht om hormonale schommelingen te beheersen. 

Oorzaak

Prikkelbaarheid tijdens de menopauze kan worden veroorzaakt door een combinatie van fysieke, hormonale en emotionele factoren. 
Er is geen specifieke "stof" die verantwoordelijk is voor prikkelbaarheid tijdens de menopauze, maar eerder een complex samenspel van factoren, waaronder hormonale veranderingen en psychologische stressoren. 

Hormonale schommelingen: Tijdens de menopauze fluctueren de niveaus van oestrogeen en progesteron sterk. 
Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van stemming en emoties. De schommelingen in hormoonspiegels kunnen leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en zelfs depressieve symptomen.

Mogelijke Oplossingen

Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten als prikkelbaarheid tijdens de menopauze een ernstig probleem vormt of langdurig aanhoudt, omdat er verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar zijn om symptomen te verlichten.
Medicijnen en supplementen
Hiermee zal je het snelste geholpen zijn, maar bespreek dit goed met je arts en gynecoloog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *